понеділок, 23 листопада 2015 р.

Метро та поїзди в Нью-Йорку.

 Коли опиняєшся в новому місті, одним з перших завдань є розібратись в транспортній системі для подальшого пересування ним. Найзручніше орендувати автомобіль і бути повністю вільним у своїх рухах, проте, це не в Нью-Йорку! В таких мегаполісах краще користуватись громадським транспортом. 

Чесно кажучи, простішої логіки в плануванні міста, ніж на Манхеттені я ще ніде не зустрічав. Є дванадцять поздовжніх вулиць (авеню), їх перетинають короткі streets, що названі своїми номерами, і є один нестандартний Broadway, що перетинає то все господарство по діагоналі, ніби навмисно порушуючи цю ідилію... Простіше не придумаєш. Метрополітен на стільки ж простий і логічний. Є декілька ліній, котрі позначені різними кольорами, і по них курсує декілька поїздів, що також позначаються або номерами, або буквами. Є два типи потягів: express, що зупиняються тільки на станціях, позначених білим кружком, і звичайні, котрі зупиняються на всіх, включаючи чорні. 

Щоб два рази не вставати, напишу ще, як добратись з аеропорту до найближчого метро по прильоту в Нью-Йорк. Якщо ви прилетіли в John F. Kennedy (JFK) International Airport, просто сядьте в Air Train, це двовагонний безпілотний міні-поїзд, котрий забере вас з терміналу і довезе до станції Jamaica, де ви зможете вже пересісти у метро.
Проїзд в Air-Train вартує $5 + $1 за Merto-Card, котра залишиться вам для подальшого користування. Оплата здійснюється при виході.
В EWR - Newark Liberty International Airport також є Air Train.



Для придбання квитків потрібно подружитися з такими "банкоматами" :)




 Потрібна буде metro card для початку. Її вам видасть ця машина в перший раз разом з балансом, яким буде вона поповнятися. В подальшому ви будете її тільки поповнювати, щоразу вставляючи в автомат, вибираючи суму поповнення, вносячи готівку. Розібратись буде не складно. Здається, в меню є навіть російська мова. А якщо щось не зрозумієте - запитайтесь будь-кого, хто буде поблизу. Американці настільки "helpful", що ви будете приємно здивовані доброзичливістю та привітністю, про це ми ще напишемо в іншому пості. 

Вартість metro card - $1, Вхід в метро - $2,75 щоразу.
Оскільки Америка - це країна для тих, хто планує свій час, придбавши пакетні пропозиції (проїзд на декілька разів чи тижневий або місячний абонемент), ви зможете значно зекономити.


Для того, щоб максимально спростити орієнтацію встановіть собі безкоштовний додаток Embark NYC Subway на смартфон.

https://itunes.apple.com/ru/app/embark-nyc-subway-new-york/id450991137?mt=8

Тоді ви зможете ввести назву станції відправки і прибуття, після чого програмка підкаже, на який потяг потрібно буде сісти, скільки зупинок проїхати і де вийти. 






Можна ще взяти паперову карту метрополітену в будь-яких довідкових бюро, які не складно знайти на станціях метро, а також отримати вичерпну консультацію з будь-яких питань.





Якщо ви зупинитесь у віддалених місцях від New York City, наприклад на Long Island, на допомогу прийде Long Island Rail Road. Це ще одна транспортна система, подібна до метрополітену.


Квитки купуються в таких самих автоматах, як і в метро, розміщених на кожній станції. Вартість дещо дорожча, 10-15-20$ з особи в одну сторону, в залежності від дальності проїзду.


Вагони обладнані приблизно як і у нас, але на багато чистіші (вони ідеально чисті, насправді)


Комфорт для американців важливіший будь-яких правил етикету, тому не дивуйтесь, якщо побачите будь-кого в таких позах. (пиво обов'язково повинно бути в пакетику, щоб не було видно що це алкоголь, інакше вас оштрафують!)



Обов'язково встановіть собі додаток OnTime

https://itunes.apple.com/ru/app/ontime-lirr-free/id429708087?mt=8

Це неймовірно спростить навігацію. Задавши початкову та кінцеву станції, ви отримаєте детальний розклад потягів на весь день, з вказанням точної години відправки та прибуття. Відхилень від графіків практично не буває. Зверніть увагу на те, що тут є також Express Trains, котрі зупиняються не на всіх зупинках.

Є ще інтернет-сайт, в котрому зібрані абсолютно всі транспортні лінії, включаючи метро, залізницю, автобусні маршрути, і навіть платні мости для автомобільних поїздок.
Це обов'язковий інструмент для кожного Нью-Йоркця:    http://www.mta.info/



На завершення ще буквально декілька слів про City Byke:
Для пересувань по самому Манхеттені, де швидкість автомобілів в деяких місцях є меншою від швидкості пішохідного руху, надзвичайно зручним транспортним засобом є велосипед. На допомогу вам прийде City Byke! Їх велопарковки є на кожному кроці. Єдиною незручністю є те, що оплата здійснюється виключно з кредитної картки. Вартість дуже низька, близько $10 в день, але блокується на картці $400, тому потрібно мати запас коштів на рахунку.



Приємних вам прогулянок Нью-Йорком, друзі!!! ;)

By Holub Roman.

Немає коментарів:

Дописати коментар